Recunoștință veșnica

Potrivit unei vechi legende, Manastirea Dintr-un Lemn ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea prin ridicarea in acest loc a unei bisericute din materialul unui „singur lemn – un batran si falnic stejar”, “bisericuta ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreza si acum in biserica de piatra a acestei manastiri”. In baza acestei traditii, asezarea monahala din Episcopia Ramnicului poarta denumirea de Manastirea Dintr-un Lemn.

Grupul nostru de credinciosi din Cluj-Napoca, a pornit in pelerinaj la acesta frumoasa, grandioasa si misterioasa manastire, la inceputul lunii octombrie, zi in care razele soarelui au ramas captive printre norii vazduhului ai caror picuri de ploaie urmau sa primeneasca natura. 

Oaza de liniste a aviatorilor

Dupa cateva ore de serpuit cu microbuzul intr-un trafic sufocat de realitatea luptei cotidiene, dar si ale pregatirilor de sarbatoare, ajungem la destinatie. Intram pe aleea asfaltata care duce la poarta manastirii si care are de-o parte si de alta salcii pletoase. Soferul opreste masina chiar langa aripa unui avion, semn ca aceasta manastire este inchinata eroilor aviatori. In cursul anului, la aceasta sfanta manastire vin multi aviatori pentru rugaciune, meditatie si binecuvantare. De altfel, unul dintre ctitorii importanti ai acestui lacas de inchinare este generalul-locotenent Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului si Marinei in perioada 1938-1940. Drept recunostiinta, el a fost inmormantat in incinta manastirii, in cimitirul de langa bisericuta din lemn.

Taina locului

Chiar la intrare, ne intampina turla manastirii, in spatele careia ni se descopera biserica zvelta, alba si mandra in toata splendoarea ei. Aici se tin slujbele bisericesti, culminand cu dumnezeiasca Sf. Liturghie, aici se inalta imnuri si cantari bizantine, prin glasurile tinerelor invesmantate in negru, aici este izvorul sfinteniei. Maicutele de aici poarta necontenit, dar nu cu usurinta, firul rugaciunilor de zi si de noapte si privegheaza candelele sfinte, aprinse cu cateva sute de ani in urma.

Inaintam cu pasi sfiosi spre interiorul manastirii. Pe de o parte, frumusetea bisericii, ordinea, curatenia, eleganta, pe de alta parte, frumusetea naturii inconjuratoare, linistea tainica si apasatoare, dar bucuratoare pentru suflet, toate ne dau fiorul unei inalte trairi spirituale. Odata patruns in incinta manastirii, strainul n-ar banui ca in aceasta cetate impodobita cu flori de toate culorile, cu o stare de spirit caracteristica rigorii si ascultarii se gasesc fiinte care privegheaza intr-o necontenita impletire a muncii cu rugaciunea si ca albe sunt noptile lor in timp ce toaca inconjoara biserica.

Vizitam impreuna cu maica stareta Emanuela Oprea si maica Sofia, care este ghidul manastirii, bisericuta de lemn, biserica de piatra, muzeul, Casa Domneasca, precum si minunata sera a manastirii, menita sa aprovizioneze cu legume proaspete bucataria, aproape in tot timpul anului. Apoi, ne inchinam la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, unica in Romania, dupa care urmeaza clipe de meditatie si rugaciune. Purtam o discutie cu maica stareta, care are bunavointa sa ne puna la curent cu evenimentele mai importante ce au avut loc in anul acesta cu realizarile si greutatile manastirii, de faptul ca s-au facut progrese mari in construirea noii biserici. 

Taina rugaciunii

Actuala conducere a acestui sfant lacas in frunte cu maica stareta – monahia stravrofora Emanuela Oprea, manastirea a fost binecuvantata cu frumoase realizari. Organizarea colectiei de obiecte vechi bisericesti, iluminarea electrica a intregului ansamblu, introducerea apei curente, lucrari de restaurare si consolidare a edificiilor, casa de oaspeti, inceperea constructiei noii biserici etc. sunt doar cateva din activitatile importante, din ultimii ani, desfasurate la Manastirea Dintr-un Lemn.

Obstea manastirii imparte, astfel, intreaga viata monahala intre rugaciune si misiune, intre liniste si ascultare, intre supraveghere, lauda, mustrare si calauzirea credinciosilor pe calea mantuirii.

La plecare luam cuvant de folos de la maica stareta si binecuvantare de la Preacuviosul Parinte arhimandrit doctor Chesarie Gheorghescu si Parintele Protosinghel Ghenadie Gogu, duhovnicii manastirii.

Vocatie si daruire

Maicutele Manastirii Dintr-un Lemn, pazind cu sfintenie indatinatele pravile, traiesc ca intr-o familie in care salasluieste duhul comuniunii. Urmand traditia ortodoxa, maicile de aici imbina munca fizica la diferite ascultari cu trairea duhovniceasca, precum si cu truda culturala. Astfel, dupa o activitate asidua de cercetari, cautari si descoperiri a izvoarelor si surselor istorice din arhiva manastirii si a episcopiei, maicile au reusit sa alcatuiasca o monumentala lucrare monografica – „Monografia Manastirii Dintr-un Lemn”. Prin aceasta carte ni se descopera lucrarea Duhului Sfant de-a lungul evolutiei acestui “margaritar al Cerurilor Oltului”, sub semnul eshatologicului, in drumul catre vesnicie.

Stefan POPA
Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s