Dumitru-Dorin Prunariu

Zborul unui roman in spațiul cosmic

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu este primul roman care a zburat in Cosmos. Prin participarea sa la misiunea romano-rusa Soyuz 40, din perioada 14-22 mai 1981, el a deschis calea traditiilor de contributie a romanilor la zborul omului printre stele, la explorarea Universului si apropierea de Dumnezeu.

Misiunea Soyuz 40 a constituit pentru Romania un moment de importanta epocala, incluzand-o in cercul select al statelor participante la complexul proces de cunoastere a Universului. La momentul zborului, Dumitru-Dorin Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. In prezent, numarul acestora a crescut la peste 450.

Cu toate ca expeditia in spatiul cosmic a fost de scurta durata, aceasta a presupus un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri.

Putini sunt aceia care stiu ca la examenul pentru programul de zboruri cosmice s-au prezentat peste 150 de candidati, majoritatea dintre acestia fiind piloti de avioane supersonice si ingineri. In final, au fost declarati admisi doar doi, Dumitru-Dorin Prunariu si Mitica Dediu.

Dintre cei doi cosmonauti romani, numai unul avea sa zboare in cosmos. Intr-adevar, la 13 mai 1981, norocul i-a suras de aceasta data cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, care a fost nominalizat pentru misiunea din cosmos. Comandant de echipaj a fost numit cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov.

A urmat o perioada de pregatire intensa a celor doi ofiteri la Centrul de Pregatire a Cosmonautilor „Iuri Gagarin” din Zviozdnii Gorodok, in apropierea Moscovei. Au stat in URSS, cu tot cu familii, vreme de aproape cinci ani de zile.

Curios este faptul ca lui Dediu, conducerea tarii de atunci, pe ultima suta de metri, i-a schimbat numele din Mitica in Dumitru, iar Prunariu a fost obligat sa se semneze cu un singur prenume, Dumitru, iar astazi, de cosmonautul Dumitru Dediu nu se aminteste mai deloc.

Pentru izbanda sa, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit decoratia de erou al RSR si decoratia de erou al URSS. De asemenea, a primit titlul de cetatean de onoare al oraselor Brasov, Medias si Cluj-Napoca.

Predestinat sau nu pentru zborul cosmic, astazi, gl. It. av. dr. Dumitru-Dorin Prunariu isi aminteste, cu placere, ca la gradinita a facut un desen cu un satelit deasupra casei bunicilor, apoi, in clasele primare, a proiectat si asamblat un avion pe masa din bucatarie.

Asadar, putem afirma despre cosmonauti ca se numara printre acei fericiti care au inteles ca Dumnezeu este mai aproape de suflet, decat de bolta cereasca si credem ca l-a si gasit, aici pe pamant.

Din pacate, Iuri Gagarin, la revenirea din misiunea executata in Cosmos a tinut o conferinta de presa, in care a prezentat elementele misiunii sale si a tinut sa precizeze: „Eu nu l-am intalnit pe Dumnezeu in Cosmos!”

Un preot, care era prezent in sala, nu s-a putut abtine sa nu-i dea replica: „De ce a fost necesar sa urci in Univers, in cautarea lui Dumnezeu, de vreme ce nu l-ai gasit pe Pamant?”

.Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Orașul Stalin, România) . Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE), vice-presedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Text preluat de la Mihai Anghel.

.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s