Comemorare la Cluj

Mesajul comandorului (rez) Laurențiu Buzenchi:

Anul acesta comemoram 70 de ani de la trecerea in eternitate a celebrei aviatoare Smaranda Braescu.

Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii-filiala Cluj si primaria municipiului Cluj-Napoca va invita vineri 2 nov. 2018, ora 11.00 la dezvelirea monumentului inchinat Smarandei Braescu, in Cimitirul central, acolo unde ea a fost inmormatata.

La ora 12.30, la cinema Marasti, va fi prezentata partea a III-a a filmului documentar despre Smaranda Braescu „Prigoana. Parcela IIB. Loc 1550”, in prezenta realizatorilor de la Studioul de film al Armatei, lt. col. Cornel Mitut si Adrian Leonte.

Dezvelirea Monumentului aviatoarei Smaranda Brăescu în Cimitirul Central din Cluj Napoca

Astăzi, 02 noiembrie, a.c., în Cimitirul Central din Cluj Napoca a avut loc dezvelirea monumentului închinat în memoria eroinei aerului, Smaranda Brăescu. Evenimentul a cuprins o ceremonie militară și religioasă desfășurată la mormântul acesteia, depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și evocarea personalității „Omului Smaranda Brăescu„.

Pilot și parașutist, om de înaltă spiritualitate, Smaranda Brăescu este o personalitate de marcă a aeronauticii militare românești. A fost prima femeie brevetată ca parașutist din România, campioană europeană și mondială la parașutism în anii 30, atunci când lumea aeronauticii era dominată de bărbați. Prin recordul de salt cu parașuta, realizat la Sacramento, SUA, în anul 1932, când a sărit de la înălțimea de 7200 de metri, cu o parașută de fabricație românească, Smaranda Brăescu va rămâne pentru totdeauna în mentalul colectiv ca omul curajos și patriot care a luptat pentru a-și împlini visul.

Așadar, de astăzi înainte, dovada trecerii în eternitate a Mariei Popescu, numele sub care Smaranda Brăescu și-a trăit ultimii ani ai vieții, există la Cluj Napoca și va fi veșnic „mărturie” că „românca” Smaranda Brăescu este parte a „Escadrilei Cerului”, alături de Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă și toate personalitățile marcante ale aeronauticii românești recunoscute la nivel național și internațional.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s