Amazoanele văzduhului

La Editura Favorit din Bucuresti, in colectia « Ars longa » a aparut, de numai cateva zile, o noua lucrare dedicata unor aviatoare romance deja intrate in legenda. O carte eveniment, semnata de scriitorul si junalistul militar Dan Giju : « Amazoanele vazdului ». 250 de pagini, cu bibliografie, note si index de nume. Structurata in trei parti, lucrarea vorbeste in prima parte despre cinci aviatoare ale Escadrilei Albe, si anume Mariana Dragescu, Nadia Russo-Bossie, Virginia Dutescu, Virginia Thomas si Stela Hutan Palade. In a doua parte, autorul dedica doua capitole aviatoarelor de la Aviasan, Elena Bulgaru si Sanda Agache-Mihes, ultima plecata din aceasta lume recent, anul acesta. Majoritatea textelor cuprinse in aceste doua parti ale cartii au fost anterior publicate de autor sub forma de articole in presa militara. A treia parte revine la figurile Marianei Dragescu si Stelei Hutan (sau Hutanu, cum ortografiaza autorul, si cum vad, intr-un facsimil publicat in carte, ca se semna si ea uneori in tinerete) si, tangential, si la personalitatea lui Ioan Toba-Hatmanul, personaj fantastic (dar real !), caruia domnul Giju i-a dedicat deja cateva lucrari si care il fascineaza / obsedeaza.

Am sa spun cateva prime impresii despre aceasta carte.

Foarte bogat ilustrata (as fi preferat ca unele poze sa fie redate in format mai mare), lucrarea m-a purtat si pe mine, cititor, inapoi in amintirea catorva personalitati ale aviatiei romane pe care am avut cinstea sa le cunosc bine si sa scriu despre ele : Mariana Dragescu si Stela Hutan-Palade. Lucrarea domnului Giju este centrata pe figurile remarcabile ale acestor doua doamne, atat de speciale. Capitolele dedicate celorlalte aviatoare sunt sensibil mai scurte, mai schematice.

Dan Giju le-a cunoscut personal pe cele doua doamne, ca si mine, dar cu cativa ani inaintea mea. Ceea ce face ca aceste evocari sa fie efectiv remarcabile este stilul extrem de personal al autorului, si el prezent mai mereu in cadru, interferand cu istoria, cu legenda, cu acesti oameni. Cartea cucereste.

Sunt si detalii necunoscute de publicul larg, prezente aici, publicate aici, anumite lucruri le stiam si eu, dar m-am ferit sa le pun in cartile mele dedicate subiectului. De exemplu animozitatea Stelei Hutan fata de Mariana Dragescu (poate si reciproc). Desigur, tocmai aceste amanunte fac sarea si piperul lecturii.

Episodul cu vizita celor doua « amazoane » la Karasubasar, in Crimeea, la baza vanatorului de partizani Toba, este relatat in extenso. L-am mentionat si eu, din doua perspective diferite, in cartea mea dedicata Escadrilei Albe, dupa cum mi-l relatasera, cu variatiuni si incongruente, cele doua veterane. Dan Giju se opreste inca si mai mult asupra acestui episod si da si mai multe detalii.

Last but not least, trebuie sa spun ca cele doua fotografii de la pagina 222 sunt splendide, sunt opere de arta fara indoiala, imi vorbesc si mie asa cum i-au vorbit autorului… dar eu nu le-as fi publicat. Nu este o critica, este o parere personala, subiectiva.

Bun, una peste alta, rasfoind de cateva ore bune aceasta carte, trebuie sa spun ca mi s-a facut dor de Mariana si de Stela, ma bucur mult ca le-am cunoscut si ma bucur ca iata, lucrarea domnului colonel Dan Giju, « Amazoanele vazduhului », abia iesita de sub tipar, vine sa se adauge lucrarii mele « Escadrila Alba. O istorie subiectiva », dar si celor aparute inaintea mea, intr-o poveste despre viata, zbor, razboi si frumusete.

Cartea se poate achizitiona pana duminica la targul de carte Gaudeamus din Bucuresti de la standul Editurii Favorit si in cateva zile va fi disponibila la libraria Eminescu din capitala sau poate fi comandata direct de la editura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s