Generalul aviator Ion Dobran, un secol de viața intre Cer și Pământ!

Istoria ne priveşte …pe toţi

Timpul şi  vremurile  au închis fără voia noastră dreptul de a exprima recunoştinţă  şi de a cinsti aşa cum se cuvine memoria eroilor noştri şi eroii de lângă noi. Datoria noastră a fost şi va fi să nu uităm de ei. Şi nu am uitat, ne-am exprimat şi le-am făcut cunoscute faptele atât cât am putut să cuprindem în programele noastre, am promovat istoria aripilor frânte, unii dintre noi chiar şi atunci când sistemul politic nu permitea să vorbim despre ei, despre zburătorii eroi ai forţelor aeriene române din perioada războiului.

Fundaţia “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu “ încă de la înfiinţare a dus o muncă asiduă pentru promovarea aviatorilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Încet, încet am „izbutit” să urnim bulgărele uitării prin sute de activităţi la care am invitat civili şi militari activi şi în rezervă, instituţii militare şi civile, presa din domeniu care nu prea era interesată de subiect, alte organizaţii şi oricine a dorit să participe a putut să o facă. Am început să-i evocăm pe cei plecaţi şi să-i aniversăm pe cei rămaşi lângă noi.  În 2008 l-am aniversat pe domnul Dobran şi de atunci în fiecare an. La fiecare eveniment aniversar am promovat câte o pagină de istorie despre acei aviatori care au luptat în dramaticul război, pagină “depănată” de domnul General Ion Dobran în cadrul festiv organizat de Fundaţia  Şerbănescu.Domnia sa este lângă noi toţi ca purtător de stindard al aviaţiei de vânătoare (din acea perioadă grea pentru armată şi ţară) şi glasul camarazilor săi pe care nu i-a uitat niciodată. Atât cât i-a permis vârsta şi sănătatea ne-a fost alături la evenimentele deosebite aniversare sau de evocare a camarazilor săi plecaţi la ceruri, ne-a însoţit la şcoli, la Coloneşti,la Bacău,la Vipereşti-Ruşavăţ şi este  nelipsit de la comemorarea  anuală din 18 august a Căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu, comandatul Grupului 9 Vânătoare în anii celui de –al Doilea Război Mondial. Pentru noi a fost şi este un privilegiu oferit de fiecare an care trece , de timpul care ne îngăduie să-l avem alături şi ştim că uşa casei sale ne este deschisă  întotdeauna.

                   Programul debutează cu acestă prezentare:                                                   General-maior (Rtr.), veteran de război – Ion Dobran  la centenar

                            “ Am visat aripi şi mi le-am trăit”                                               

Generalul-maior Ion Dobran s-a născut pe 5 februarie 1919 în comuna (Vrăneşti)Văleni-Podgoria, judeţul Argeş unde a făcut primele clase. La Bucureşti  a terminat ultimele patru clase la Şcoala de băieţi Bucureşti, zona Calea Griviţei. Încă de pe atunci  avea o pasiune dominantă pentru mecanică. Parinţii  săi au văzut în el un copil neastâmpărat şi ca să îl disciplineze  l-au lămurit că Liceul Militar “Mihai Viteazul”din Târgu Mureş ar fi cel mai potrivit. Ştiţi ce le-a spus neastâmpăratul copil Ion Dobran? „Mă învoiesc să merg acolo numai dacă, după terminarea liceului mă lăsaţi să mă fac aviator”. Şi, s-a făcut aviator  urmând Şcoala de Ofiţeri Aviaţie Cotroceni, brevetat ca pilot de vânătoare în toamna anului 1941. A fost încadrat în nou înfiinţatul Grup 9 Vânătoare din Flotila I Pipera. La 1 ianuarie 1942 a fost mutat la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie-Centrul de perfecţionare  Ghimbav .La sfarşitul lunii martie a anului 1943 a plecat la Tiraspol, dincolo de Nistru unde s-a perfecţionat pe avionul de vânătoare Messerschmitt Me 109 G intrând în campania din est în august 1943. Pe front a luptat  în 340 de misiuni la inamic şi a avut 74  lupte aeriene , 10 victorii omologate şi una la sol. A fost citatde două ori prin Ordine de Zi ale Corpului 1 Aerian Român pentru „spiritul de sacrificiu, curajul şi deosebita pricepere dovedite în luptele aeriene”. A primit decoraţii militare printre care  „Virtutea Aeronautică”, „Coroana României”, „Steaua României. Locotenentul Ion Dobran a fost  participant activ la războiul aerian din cea de a doua conflagraţie mondială. A parcurs toate episoadele războiului şi toate etapele sistemului politic. A făcut parte din  Grup 9 Vânătoare  – Aviaţia  Regală Română. La întoarcerea în ţară (31 iulie 1945) de pe Frontul din Vest, aviatorii noştri nu au fost aşteptaţi de nimeni.Erau deja consideraţi paria noului sistem politic. A zburat pe avioanele NardiFN305,Fleet  F10G,PZL11,IAR 80,Heinkel He 112, Potez 25,IAR 27,Fiesler şi Messerschmit Me 109  E,F,G.       A activat în aviaţia militară pănă la data de 12.04.1952  când a fost trecut în rezervă cu gradul de maior obţinut în 7 iunie 1950. S-a calificat ca  strungar la Uzina Timpuri Noi din Bucureşti unde a lucrat până în anul 1966, an în care a revenit la manşă ca pilot şi comandant de bord la Aviaţia Utilitară, apoi pilot aviaţia civilă la TAROM unde a zburat IL 14. A ocupat funcţia de inspector  navigaţie pănă în anul 1976 cănd s-a retras din activitate.

Decenii la rând, unii istorici civili sau militari au fost puşi în situaţia să prezinte numai  campania din vest „uitând” pur si simplu că armata română a luptat trei ani în est.Apoi nu s-a mai vorbit „neam” despre ei. Vidul creat de istoriografia prosovietică şi comunistă a fost administrat şi după 1989 în “degringolada postrevoluţie!”lovită de aceeaşi stranie amnezie mulţi ani după.Astfel, memoria ostaşilor români şi chiar demnitatea naţională a fost în continuare umbrită, ştirbită, călcată în picioare prin mistificare, poate nu din rea voinţă, poate din oarecare ignoranţă sau teama profund cuibărită în conştiinţa unora… Nu generalizez şi nici nu deţin vre-o evidenţă,dar am constatat că nu era bine primită o astfel de memorialistică. Astăzi nu mai putem vorbi despre asta, dar putem obseva că unele apariţii editoriale conţin date cel puţin eronate. Domnul Ion Dobran, născut la data de 5 februarie 1919, a fost ignorat multă vreme, recunoştinţa în plan public lăsându-se aşteptată chiar dacă în conjunctura dată de anul 1990, în octombrie a primit gradul de colonel. Abia în anul 2000 a fost avansat onorific la gradul de general de flotilă aeriană, iar gradul următor de general-maior a fost acordat în anul 2012, anul centenar Şerbănescu.Despre acest aspect al ignoranţei ar fi multe de povestit mai ales în anul acesta când domnul Dobran împlineşte o sută de ani, dar avem o aniversare, iar acest articol are alt rol, acela de a cunoaşte un erou veteran de război care va împlini vârsta de o sută de ani. Evenimentele  de cinstire  a  simbolurilor nu este o paradă ca să te vadă lumea, înseamnă să ai credinţă în valorile neamului, credinţă de la care noi nu am abdicat  în nicio  situaţie.Sunt reperele şi modelele noastre de demnitate, de onoare şi de curaj.  

E.Arbănaş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s