Adjutant aviator Stanciu Ioan

Adjutant aviator STANCIU GHEORGHE IOAN, pilot de vânătoare, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Născut în comuna Jorăşti, judeţul Putna, la 16 ianuarie 1913, Stanciu Ioan a fost încorporat, la 16 aprilie 1934, ca voluntar la Regimentul 5 Artilerie Grea.

Atras de arma aerului va susţine examenul dur de admitere la celebra Şcoala de Subofiţeri de Aviaţie de la Tecuci, unde va fi însumat ca elev la 2 noiembrie 1934. A trecut cu succes probele pentru obţinerea brevetului de pilot militar, în conformitate cu procesul verbal nr.435 din 13 septembrie 1935, iar la absolvirea şcolii de adjutanţi aviatori, la 7 octombrie 1936, a fost brevetat ca pilot de război.

Şi-a desfăşurat activitatea ca pilot militar de vânătoare la Flotila Aviaţie de Gardă, Flotilele 1 şi 2 Vânătoare.

A fost mobilizat şi a luptat ca pilot de vânătoare, începând cu 22 iunie 1941, odată cu declanşarea “Războiului Sfânt” pentru eliberarea Basarabiei, în cadrul Grupului 8 Vânătoare, dislocat pe aerodromul de la Focşani.

În noaptea de 22 iunie 1941, la ora 3.30, a decolat pentru însoţirea şi protecţia formaţiilor aviaţiei de bombardament la obiectivele repartizate deasupra pământul pângărit al Basarabiei. A supravieţuit primelor două săptămâni de foc în misiune aeriene deosebit de grele.

La 13 iulie 1941, cu avionul avariat în luptă aeriană a reuşit să ajungă la aerodromul de la Bârlad, dar s-a prăbuşit în flăcări la aterizare. Cădea în misiune unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de vânătoare ai României, care, datorită meritelor deosebite în luptă, a fost avansat, “post mortem”, la gradul de adjutant aviator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s