67 de ani la Borcea

Baza 86 Aeriană- Scurt istoric

Actul de înfiinţare al unităţii l-a constituit Ordinul Marelui Stat Major numărul 00157417 din 06.02.1952, iar unitatea și-a început efectiv existenţa prin Ordinul de front numărul 1 din 10 martie 1952, pe aerodromul Deveselu, sub numele de Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică Reactivă.

La 09.08.1958 Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică împreună cu Baza 499 Tehnică Aerodrom se mută pe aerodromul Cocargeaua (Borcea de azi).

La Borcea s-au format mulţi piloţi de excepţie. Deşi condiţiile sociale au fost și sunt încă vitrege, “stagiul la Borcea” a reprezentat şi reprezintă o carte de vizită ce atestă profesionalismul şi competenţa în meseria de pilot de vânătoare.

În 1998 escadrilele de la Borcea execută primele exerciţii internaţionale ale forţelor aeriene, demonstrând abilităţile noului avion MIG-21 Lancer.

După mai multe formule de organizare, începând cu data de 15.12.2000 Baza 86 Aeriană înglobează atât forţele luptătoare constituite până atunci în Grupul 86 Aviaţie Vânătoare “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” cât şi fosta Baza 86 Aeriană de Vânătoare şi Vânătoare Bombardament.

În anul 2004, ca urmare a desfiinţării Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 86 Aeriană ia în subordine şi o escadrilă de elicoptere, dislocată pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Începând cu septembrie 2016 această unitate este dotată cu aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, ca dovadă a recunoaşterii profesionalismului şi perseverenţei personalului militar şi civil care încadrează această unitate de elită a aviaţiei militare românești.

La mulți ani, Borcea!

Text preluat de pe pagina de fb a bazei aeriene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s