Smaranda Brăescu

Oameni care au făcut cinste României!

Smaranda Brăescua fost prima parașutista a României și a treia aviatoare a lumii.

S-a născut la 21 mai 1897 în loc. Hănțești-Buciumeni, jud. Galați.

Studii: Academia de Belle Arte din București-Secția de Artă decorativă și Ceramică (1924-1928), cursuri de parașutism în Germania (1928) și Școala de Pilotaj ”Curtess Wright” din S.U.A. (1934).

A executat primul salt cu parașuta în Germania la 5 iulie 1928.

La 2 octombrie 1931 stabilește recordul național, european și cel mondial feminin, executând un salt de la 6.000 m, în echipaj cu lt. av. Alexandru Papană.

La 19 mai 1932 stabilește recordul mondial la saltul cu parașuta la Sacramento, sărind de la 7.400 m. În acel an a fost decretată ”Sportiva nr. 1 a lumii”.

La 19 mai 1936, execută un raid de 1.100 km pe ruta Roma-Tripoli, ulterior spre Atena-Sofia-București.

În urma unor două accidente grave suferite pe timpul unor lansări a renunțat a mai efectua salturi cu parașuta.

În anul 1941 a devenit instructor pentru parașutare (la sol) în cadrul Școlii de parașutiști militari (Compania de parașutiști) înființată la 10 iunie 1941.

În septembrie 1942 se alătură ca pilot voluntar în cadrul Escadrilei 108 Transport ușor, dislocată la Morozovskaia și apoi la Rostov pe Don. În ianuarie 1943 este transferată în cadrul Escadrilei 105 Transport greu, iar din iulie 1943 revine în Escadrila 108 Transport ușor.

În campania din Vest participă ca pilot în cadrul Escadrilei 113 Transport ușor până în Cehoslovacia.

Pentru meritele sale ca parașutistă și aviatoare a fost decorată cu Ordinul ”Virtutea Aeronautică” cu o baretă la clasa Crucea de Aur (1932), Ordinul ”Virtutea Aeronautică” clasa Crucea de Aur cu două barete (1937) și Crucea ”Regina Maria” clasa a III-a (1943).

După război, se alătură mișcării de rezistență, fiind dată în urmărire de organele Siguranței Statului. S-a ascuns prin diverse mănăstiri, dar s-a îmbolnăvit de cancer mamar. Deși a fost operată la o clinică din Cluj-Napoca de profesorul Hețieganu, aceasta a decedat la 2 februarie 1948.

A fost înmormântată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj.

Mormântul său a fost descoperit după aproape 70 de ani. În semn de omagiu i s-a ridicat un monument și a fost declarată ”Cetățean de onoare” post-mortem, a mai multor orașe.

De asemenea, Batalionului 498 Parașutiști (ulterior Batalionul 630 Parașutiști, azi Batalionul 53 Comando!) i s-a atribuit denumirea onorifică ”Smaranda Brăescu”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s