BOBAS 2019

Cronologia unei zile minunate

În dimineața zilei de 29 iunie, venind pe șosea dinspre Râmnicu Sărat, se simțea că se pregătește ceva deosebit; privind spre stânga, către Baza aeriana Boboc, semnele unei activități susținute se vedeau, chiar dacă distanța era de aproximativ 15 kilometri: pe cer se roteau elicoptere, avioane ușoare se îndreptau într-acolo, iar la ora 9:30, un avion C 27 Spartan, venind de la București a aterizat. La bordul său se afla și delegația ARPIA București – Otopeni, condusă de generalul Constantin Mereu, cândva cel mai iubit și apreciat comandant al școlii de aviatie de la Boboc.

Virând stânga din E 85, impresia de eveniment s-a accentuat. Coloana de mașini care se îndreptau către Baza aeriana Boboc se întindea pe mai bine de doi kilometri, iar viteza de deplasare a melcului leneș ne trezea amintirea Bucureștiului iubit, cu al său trafic de coșmar!

Ajunși în incinta Bazei, lângă pistă, ziua de sărbătoare s-a dezvăluit în toată splendoarea sa: sute (poate peste mie) de mașini, mii de oameni, fețe zâmbitoare, muzică antrenantă, tehnică expusă, personalul noii Baze aeriene de instruire și formare a personalului aeronautic aliniat pe bretela din fata pistei, Garda de Onoare și o companie de Jandarmi Călări în uniforme de epocă, deci activitate febrilă.

Începutul l-a constituit un scurt ceremonial religios săvârșit de un sobor de preoți, urmat de înmânarea Drapelului de Luptă al Unității și de o scurtă alocuțiune a Șefului SMFA, General maior Viorel Pană. 

După aceea, cu Comandantul Bazei în frunte, purtând Drapelul, întreagul personal a defilat prin fața audienței, urmați de o Grupa de Motocicliști, de o replică a avionului Vlaicu II (cel care s-a ridicat de la sol pe de pe câmpul Cotrocenilor în memorabilul zbor din 17 iunie 1910) condus de constructorul său și de compania de Jandarmi Călări.

Spectacolul aerian a debutat în forță, cu o serie de zboruri în formație, evoluții și acrobații executate de echipa Iakărilor Acrobați. Pe avioane IAK 52, vopsite în culorile Tricolorului, aceștia au încântat privitorii cu măiestria lor. În special trecerile în cuțit, cu viteză redusă și la mică înălțime, au smuls exclamații de uimire și de încântare și ropote de aplauze.

Au urmat parașutiștii militari care au demonstrat un zbor în formație, inimile tuturor săltând atunci când unul dintre ei a desfășurat un tricolor imens care a plutit maiestuos, învăluind sub faldurile sale Baza aeriană și pe privitori. Aterizarea la punct fix a smuls ovații și aplauze.

Vedetele zilei, avioanele IAR 99, au decolat și după o serie de treceri la joasa înălțime, au prezentat o serie de acrobații aeriene, lupinguri și tonouri, iar gurile tuturor spectatorilor s-au căscat și …. au rămas așa. Măiestria piloților instructori a smuls valuri de aplauze, iar încântarea se citea pe fețele tuturor.

Au urmat elicopterele IAR 316B, care – prinse într-un balet grațios – au vrăjit asistența, cu unduiri, rotiri și apoi staționari la punct fix.

Spectacolul s-a încheiat cu simularea unei ambuscade asupra unei coloane de transportoare, contracarată de militarii din trupa de escortă, sprijiniți de aparatele IAR 99 – care au simulat un atac la sol – și de elicoptere, care au executat o misiune de asigurare a perimetrului.

Avioanele IAR 99, odată aterizate, au rulat cu viteză redusă prin fața publicului, s-au oprit, iar piloții au coborât și au făcut o binemeritată și entuziastă baie de mulțime, suportând cu stoicism nenumărate sesiuni foto. 

Publicul a avut apoi acces nerestricționat la tehnica expusă, primind explicații și îndrumări de la personalul prezent. La fel de gustate (de data asta la propriu!) au fost bunătățile oferite de chioșcurile presărate lângă pistă. Cu adevărat, Buzăul este lider în ale grătarului: cârnăciori și mici!

Vizitatorii au început să se retragă către ora 14:00, o coloană imensă de mașini formându-se din nou, bun prilej pentru a rememora și a discuta minunatele momente petrecute în compania acelor îndrăzneți zburători.

A fost un spectacol aerian reușit – chiar dacă avioanele MIG 21L și F 16 au lipsit – perfect organizat, care a beneficiat atât de o vreme superbă, de un public numeros, entuziast și participativ, unul din ingredientele esențiale pentru succesul unor asemenea acțiuni, iar nu in ultimul rând de apreciat personalul aeronavigant și tehnic cu mașinăriile lor zburătoare.

Ziua și-a atins scopul!

Text: Sorin Berilă, membru ARPIA București-Otopeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s