Aviatorul Relu Cojocaru – Eroul Craiovei

General de flotila aeriana ”post mortem” Aurelian Cojocaru

In data de 23 August 2019 s-au implinit 7 ani de la plecarea la Escadrila din Ceruri a generalului de flotila aeriana ”post mortem” Aurelian Cojocaru. La Craiova a avut loc un ceremonial militar si religios pentru comemorarea acestui brav aviator. Dumnezeu sa-l aiba in paza si sa-l odineasca !

S-a nascut la 20 decembrie 1963. A urmat cursurile Scolii de ofiteri naviganti de aviatie “Aurel Vlaicu” Boboc, fiind promotie 1986. Dupa absolvire a fost repartizat in Regimentul 67 Aviatie Vanatoare – Bombardament Craiova, unde a zburat avioane MIG-15, apoi avioane IAR-93, L-39 si IAR-99 Standard si Soim. A urmat si cursurile Academiei militare, Sectia aviatie si facultatea de electrotehnica, Sectia instalatii electrice si aparate de bord Craiova devenind si inginer de aviatie.
La inceputul anului 2002 a primit stafeta / functia de sef compartiment piloti testare de la un alt mare pilot de incercare – comandor av. Bica Traian (Bicone)
A fost pilot de incercare, sef compartiment piloti testare, sef sectie piloti incercare, navigatie si meteorologie la Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor Craiova. Pe avionul IAR-99 a zburat peste 900 ore zbor. Se pregatea personal si instruia pilotii din structura pe care o conducea, in cele mai mici amanunte, pentru zborurile de testare – evaluare a avioanelor instrumentate conform programelor aprobate, zborurile de receptie a avioanelor noi sau reparate si zborurile de antrenament pentru participarea la mitinguri aeriene in tara si strainatate. Briefing-urile, zborurile, debriefing-urile decurgeau ca la carte, la fel si intocmirea rapoartelor zborurilor efectuate si a buletinelor de incercare / zbor. 

In data de 23.08.2012, comandor av. Aurelian Cojocaru (Relu) s-a prabusit cu avionul IAR 99 Şoim nr. 718 pe timpul unei misiuni de antrenament , in vederea participarii la mitingul aerian de la Batajnica – Serbia, la puţin timp după decolare, într-o zonă din apropiere de aerodromul Craiova la aprox. 500 m de PDA. Comandorul Cojocaru Aurelian- şeful Şecţiei de Piloţi Încercare, Navigaţie şi Metorologie, in misiunea respectiva era pilot prim, celalalt pilot – Lt. cdor. Ioana Mihail-Relu – pilot secund. La ora 10,35, avionul IAR 99 Soim nr. 718 a decolat în a treia iesire din startul planificat. Rulajul pentru decolare și decolarea s-au desfășurat in conditii normale. Aeronava a executat un viraj stânga în urcare, în limitele anvelopei de zbor, cu viteza și înălțimea în creștere, iar la inaltimea de aproximativ 100 m, avionul a intrat intr-o evolutie necontrolata descendenta . Pilotul prim nu a catapultat, incercand prin manevre evazive sa evite și sa protejeze cateva construcții civile aflate pe traiectoria sa descendentă, dar avionul a intrat in coliziune cu un stâlp din beton , dezmembrandu-se si luand foc. Pilotul secund a reusit sa se salveze catapultand cu putin timp inainte de impactul aeronavei cu solul, fiind ranit grav.

De la catastrofa aeriana din 26 iunie 1990, in care alti doi piloti celebri , col. Ionescu Mihai si Lt. col. Vagner Stefanel si-au pierdut viata , tot intr-o misiune de antrenament, si pana in 23 august 2012 in Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor nu se mai intamplasera evenimente de zbor , in care sa se piarda vieti omenesti. Este al patrulea pilot de incercare din Centrul de Incercari in Zbor / Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor care si-a adus suprema jertfa pentru aripile romanesti dupa maiorul Dobre Stan (la 20.02.1979), col. Ionescu Mihai si lt. col. Vagner Stefanel (la 26.06.1990), in activitati asa de grele si de periculoase cum au fost incercarea in zbor a avioanelor IAR-93 si IAR-99 si promovarea avioanelor IAR-99, prin participarea la diferite mitinguri aeriene si targuri internationale. 
A fost un pilot de incercare foarte bun,care stapanea foarte bine tehnica pilotajului dar si cunostiinte ingineresti de aviatie si de calculatoare cu softuri licentiate specializate pentru prelucrari de date. Si mai presus de toate era un un suflet mare, de o bunatate si finete rar intalnite. Nu am sa-l uit niciodata, asa cum stiu ca nu o sa-l uite cei care l-au iubit si pretuit din aviatie, din familie si societate. 
. “A fost un om minunat , un fiu bun,un tata exemplar, un sot grozav si un ginere deosebit! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!” spunea Rodica Voian, soacra acestuia. 

Pentru sacrificiul facut in protejarea locuintelor si vietii oamenilor din zona prabusirii si pentru recunoasterea calitatilor exceptionale de pilot de aeronave si de om, comandorul av. Cojocaru Aurelian fost declarat eroul Craiovei. 
In data de 27 martie 2018 , prin Decret prezidential, comandorului av. Aurelian Cojocaru i s-a acordat ,post-mortem, gradul de general de flotila aeriana.

Comandor ing. av. Nicolae Constantin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s