Elena Caragiani – prima femeie pilot din România

Nascuta la 13 mai 1887, Elena Stoenescu-Caragiani a fost prima femeie pilot din Romania, intr-o perioada in care aceasta meserie era dominata de barbati. De asemenea, eroina a realizat reportaje din avion, iar in timpul Primului Razboi Mondial a ajutat soldatii romani raniti.

Fiica medicului Alexandru Caragiani si a Zeniei Radovic, Elena nu s-a indreptat de la inceput catre o cariera in aviatie. De fapt, in 1913, tanara si-a sustinut lucrarea de licenta la Facultatea de Stiinte Juridice, urmand sa devina avocat. Cu toate acestea, in urma primului sau zbor cu avionul, Caragiani s-a hotarat sa descifreze tainele acestui domeniu inscriindu-se la scoala de aviatie ,,Liga Aeriana”. Dupa absolvirea cursurilor, insa, tinerei i-a fost refuzata acordarea brevetului de pilotaj, astfel incat aceasta a fost nevoita sa plece in Franta pentru a-si indeplini visul. Acolo, Caragiani a urmat cursurile Scolii Civile de Aviatie din Mourmelon-le-Grand. In final, in ianuarie 1915, Elena a primit Brevetul International de Pilot Aviator. La acea data, existau doar 10 femei pilot in toata lumea.


Ramasa pe teritoriul Frantei, tanara s-a angajat la o publicatie franceza si a devenit primul corespondent de razboi care zbura cu avionul pentru a-si realiza materialele. 

In 1916, Elena Caragiani se intoarce in Romania si dupa cateva incercari, ii este permis ajutorul in Primul Razboi Mondial. Ea a transportat pe cale aeriana materiale sanitare, medicamente, dar a si evacuat ranitii, astfel punand bazele aviatiei sanitare din tara noastra. In plus, tanara a lucrat si ca infirmiera la Crucea Rosie, unde a ingrijit soldatii romani accidentati.

Dupa incheierea Marelui Razboi, Elena s-a maritat cu avocatul Virgil Stoenescu si s-a reintors in Franta, la Paris, unde si-a continuat munca de jurnalist. 

La 29 martie 1929, insa, Elena Stoenescu-Caragiani, in varsta de numai 42 de ani, se stinge din viata din cauza tuberculozei. Inmormantata la Cimitirul Bellu din Bucuresti, eroina a ramas in memoria umanitatii drept o deschizatoare de drumuri in domeniul aviatiei romane. Datorita reusitelor sale de-a lungul vietii, Banca Nationala a Romaniei i-a dedicat Elenei, in 2012, o moneda din argint care marca 125 de ani de la nasterea sa. 

Autor: Emilia Mocanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s