Comandor inginer Constantin Dorungă

Nascut la 6 februarie 1938, a absolvit liceul la Focsani in anul 1956, fiind admis in acelasi an, prin concurs, la Academia Tehnica Miltara. A absolvit in anul 1961 Facultatea Militara Tehnica, Catedra tehnica de aviatie, ingineri avion-motor. A fost repartizat la Giarmata ca inginer la serviciul tehnic al regimentului, exploatand avioanele MIG-15, MIG-19 si MIG-21. Dupa cativa ani a fost mutat la Scoala Militara Superioara de Aviatie „Aurel Vlaicu” Boboc, functionand ca lector la catedra tehnica de aviatie, aducandu-si o reala contributie la pregatirea tehnica a viitorilor ofiteri de aviatie, naviganti sau nenaviganti. La Boboc a indeplinit si functia de sef birou exploatare la serviciul tehnic de aviatie al scolii. Din anul 1976 a fost promovat ca inginer coordonator de specialitate in Sectia exploatare din Directia tehnica a Comandamentului Aviatiei Militare. Infiintandu-se escadrile si regimente de elicoptere, impreuna cu maior inginer Patru Porumb controla activitatea tehnica a acestora la Alexeni, Sibiu, Tuzla, Boteni si apoi, la Caransebes si Tecuci. Din 1977 pana in 1981, cand lucram la Escadrila 115 Elicoptere si Regimentul 58 Elicoptere Sibiu am avut onoarea sa-l cunosc. Era un inginer cu bogate cunostiinte tehnice de aviatie, apropiat de oameni, chibzuit si calculat, tipul dascalului de la care aveam ce sa invatam. In anul 1988 a fost mutat in Sectia aviatie din Statul Major General de unde s-a pensionat in anul 1995, servind patria sub arme 39 ani.
L-am revazut prin anii 1993-1994 la Regimentul 67 Aviatie Vanatoare Bombardament Craiova, cand a fost reclamata oprirea necomandata a unui motor de MIG-21 la rulajul de aterizare al avionului, iar domnia sa a condus ancheta acestui incident de aviatie, la care am participat si eu din partea Bazei 322 Reparatii Avioane. A locuit in Bucuresti, cartierul Drumul Taberei, unde l-am reintalnit dupa ani, aducandu-ne aminte de perioadele si oamenii din aviatie pe care ii cunosteam impreuna. A fost membru ARPIA, filiala Bucuresti.
A plecat dintre noi, in data de 22 august 2019, la Escadrila din Ceruri unde mai verifica, la examenele de licenta si clasificare, modul de cunoastere a tehnicii de aviatie de catre tehnicieni si piloti. Are doua fiice, una dintre ele, Daniela Popescu, locuieste in Bucuresti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Un pios omagiu domnului profesor si inginer de aviatie care a format generatii intregi de piloti, ingineri si tehnici de aviatie !

Autor: cdor.ing.rtr. Constantin Nicolae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s