SALTUL DINTRE MILENII

Dupa 20 de ani,…
Cine-si mai aminteste de
SALTUL DINTRE MILENII ?
31 decembrie 2000 – 1 ianuarie 2001
Anul 20, Inainte de Covid.

Saltul dintre milenii, singurul record mondial care niciodata nu poate fi egalat sau depasit, decat peste 1000 de ani.

La initiativa domnului Florin Radu Popescu, presedintele executiv al Fundatiei Aeronautice Romane, s-a organizat lansarea unui grup de parasutisti in noaptea de 31 decembrie 2000 spre 1 ianuarie 2001, la cumpana dintre milenii, cu scopul realizarii unui record mondial aeronautic absolut.

Se intentiona lansarea dintr-un elicopter IAR-330. Au fost obtinute aprobarile, acordul de survol, dar in 29 decembrie 2000 se constata ca elicopterul vizat nu este disponibil, nu are echipaj, …, “nu se poate”.

Participand la discutiile organizatorilor, care erau in dificultate, sugerez ca mai sunt si alte “avioane”, de exemplu An-2. Se argumenteaza ca este dificil, ca aparatele de la aeroclub nu sunt echipate pentru zbor de noapte, ca pilotii nostri nu au calificare pentru zbor de noapte, … Insist, mai sunt si alte avioane si alti piloti. Mergem la director, Constantin Voicu ia legatura cu domnul Ovidiu CORNEANU. Se ia legatura cu AVIATIA UTILITARA, … “timpul e scurt”, domnul Ovidiu Corneanu accepta sa piloteze avionul, … Cu bunavointa si incredere se pun elementele in ordine, se planifica avionul, echipajul, tehnicul,… Se schimba acordul de survol pentru un An-2, nu pentru IAR-330,… In 30 decembrie se fac “pregatirile pentru sarbatoare”, se apropia anul nou, noul mileniu,…

Pentru punerea in practica a acestei tentative si-au dat concursul: primarul general al municipiului Bucuresti, Traian BASESCU; directorul Aeroclubului Romaniei, Constantin VOICU; pilot inspector Ovidiu CORNEANU, de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana; directorul general al Intreprinderii Aviatia Utilitara – Bucuresti, Constantin POPESCU. Aeronava, un Antonov An-2, YR-PAF de la Intreprinderea de Aviatie Utilitara Bucuresti – Serviciul de Ambulanta Utilitara.

Echipajul aeronavei, care avea sa petreaca Revelionul 2001 “la locul de munca”: Ovidiu CORNEANU, pilot comandant; Octavian IOSIF, copilot; Viorel MOFLEA, mecanic (sef Serviciu Ambulanta Utilitara); si patru parasutisti de la Aeroclubul Romaniei.

Alegerea parasutistilor pentru acest salt a mai ridicat o problema, acestia trebuind sa detina calificarea pentru salturi de noapte.

Valerica POPESCU, nascuta la 30 august 1955, parasutist profesionist, 4250 salturi din care 18 salturi de noapte, multipla campioana nationala si internationala, vicecampioana la precizia aterizarii la salturi de noapte, Buzau – 1986 (13 cm din 5 salturi). Salturile de noapte le-a efectuat in cadrul activitatii sportive, in anii in care salturile de noapte erau in programul de pregatire. Valerica Popescu si-a inceput activitatea in anul 1972 si este antrenoarea lotului de parasutism – femei. Activeaza ca inspector parasutist la Aeroclubul Romaniei.

Ionut Irinel RITES, nascut la 5 iulie 1975 – Timisoara, absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Timisoara, 2000 salturi, din care 16 salturi de noapte, o parte dintre acestea ca parasutist militar in termen. Si-a inceput activitatea in anul 1991, fiind multiplu campion national si international. Activeaza la Aeroclubul “Traian Vuia”- Arad, Sectia de parasutism UNIVERSITATEA TIMISOARA.

Cristian Dan GRIGORE, nascut la 20 martie 1967, parasutist profesionist, 700 salturi, din care 5 salturi de noapte, ca parasutist militar in termen. Si-a inceput activitatea in anul 1983 si activeaza ca instructor parasutist la Aeroclubul Romaniei.

Gabriel ANDREI, nascut 28 septembrie 1974, parasutist profesionist, 980 salturi, din care 4 salturi de noapte, ca parasutist militar in termen. Si-a inceput activitatea in anul 1991, de un an activand ca instructor parasutist la Aeroclubul “Moldova” – Iasi.

SALTUL MILENIULUI s-a efectuat in zona ROMEXPO, unde Primaria Capitalei – Bucuresti a organizat un Revelion “de masa”. De pe pista aeroportului Baneasa, avionul pilotat de domnul Ovidiu Corneanu decoleaza la ora stabilita 23.40’, ora oficiala a Romaniei. Timpul era foarte bun, fara ceata, fara nori, …, incadrarea in graficul de timp perfecta: lansarea 23.59’30”, aterizarea 00.02’.

Parasutistii au parasit aeronava in Mileniul II, la 1000 m altitudine si au aterizat pe pamant in Mileniul III, marcand trecerea dintre milenii in cadere libera, apoi cu parasutele. Saltul a decurs in conditii “dificile”, ca la “razboi”, din cauza celor 3 tone de artificii, fum, … dar partea buna ceva lumina. A existat un grafic al lansarii artificiilor, distante de siguranta, … dar totul a fost facut pe “viu”, fara “repetitie”.

Repetitia a fost facuta doua ore mai tarziu, la orele 01.59’30” – lansarea si 02.02’ – aterizarea, ora Romaniei. Ora 00.00’00” – 2001 GMT a fost marcata, la bis, pentru Meridianul Greenwich, “ora ofiala a Pamantului”, paricipantii sperand la omologarea recordului in GUINNESS WORLD RECORDS. In acest scop s-au facut cele necesare jurizarii recordului, inregistrarii foto si video, acte oficiale, …

In cursul zilei de 31 decembrie 2000, orele 15.55’, “pe lumina”, Valerica Popescu si Ionut Rites au executat salturi din balonul cu aer cald YR-9003, cel cu recordul de altitudine, dar de data aceasta pilotat de Dan CHIRIAC, pilot de balon la Biroul Publicitate al Aeroclubului Romaniei.

Parasutistii romani nu au fost singuri pe lume in noaptea dintre milenii. La Kuala Lumpur, Malaesia, a fost organizat saltul de pe cladirea “Petronas Twin towers”, 15 parasutisti din Statele Unite, Suedia, Arabia Saudita si Malaesia efectuind salturi simultane de pe diverse terase intre 245 – 370 m, tot un record, dar la alta categorie.

Mihai ANDREI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s